Vårt diarium

En på jorden allmänt förekommande kemisk förening

2013-11-06

Husse vaknar ovanligt tidigt. Han stapplar omkring ett tag för att få kroppen att fungera förmodligen. Han går ut i köket, skruvar på kranen för att dricka ett glas vatten. Inte en droppe kommer ur kranen.

Det sårbara samhället, muttrar Husse.

Är det inget vatten? Svart tittar på Husse. Men det har ju varken stormat eller åskat.

Hur ska det nu gå, ojar Moses. Om inte du, Husse, får kaffe så blir du olidlig.

Kan så vara, men jag ser till att det alltid finns en skvätt vatten i vattenkokaren innan läggdax utifall, svarar Husse lugnt.

Husse knäpper igång apparaten för dagens första kaffeslurk. Han ringer på telefonen, mumlar och muttrar. Vattenledningen till Bie har gått av, men det finns en tankbil med vatten vid skolan, säger Husse och slörpar kaffe. Alltså, man vet aldrig när och hur man drabbas av dagen som kommer, säger han sedan fundersamt. Men i dag gick det bra, fnissar han. En skvätt vatten räddade dagen. Nu ska jag ta Heddabåtens vattendunkar och åka och hämta vatten.

Husse är en märklig tvåbening. Pricken ser på Husse.

Vatten, säger Moses, är en på jorden allmänt förekommande kemisk förening, bestående av väte och syre, som är nödvändig för allt känt liv. En rapport från november 2009 menar att vattenbehovet kommer att överstiga tillgången med 50 % i några utvecklingsregioner år 2030.

 

BROTT PÅ VATTENLEDNINGAR BLIR ALLT VANLIGARE....

I Stockholm finns 70 år + gamla vattenledningar  /eventullt ett plus till +/  som man bara behöver hosta så kan de spricka. I Göteborg rör sig marken.....

Man lappar och lagar, men att göra något ordentligt är för dyrt.............

Befolkningen i Stockholms län förutspås växa snabbare än vad prognosmakarna tidigare räknat med. Redan kring 2045 kan huvudstadsregionen spränga tremiljonersvallen. Och om sex år väntas Stockholms stad få över en miljon invånare.

NÅGOT MÅSTE GÖRAS OCH DET BLIR DYRT VÄLDIGT DYRT

 

Vattenkokning kan bli vanligare

 

Livsmedelsverket tror att problemen med dricksvattenförsörjningen kommer att öka om inte kommunerna satsar mer på förnyelse av vattenledningar. Vattensystem riskerar att utsättas för större påfrestningar än i dag.

Rekommendationer att koka dricksvattnet i Helsingborg, Höganäs, Hammarö och delar av Kalmar kvarstår. Livsmedelsverket tror att problemen med dricksvattenförsörjningen kommer att öka om inte svenska kommuner satsar mer på förnyelse av vattenledningar.

På sikt måste vi höja VA-taxan. Generellt är det så att man prioriterar dricksvatten väldigt lågt, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Om inte kommunerna tar tag i dricksvattenfrågan kan systemen utsättas för större påfrestningar än i dag.

Det här blir ännu viktigare i samband med klimatförändringarna, med översvämningar som kan orsaka skred och ras, säger Lindberg.