Vårt diarium

Vinden kom från väst tjutande som en ond ande

2013-10-29

 

Stormen Simone, i England kallad St Jude , i Tyskland Christian är en storm som drabbade Sverige den 28 oktober 2013. SMHI rapporterade att vindarna nådde som mest i Halmstad på 36 m/s, Ängelholm 33 m/s, när stormen nådde de östra delarna hade man i Småland som mest 27-28 m/s i vindstötarna. Orkanbyar på 37 m/s uppmättes i sydöstra England och 41 m/s på den holländska kusten. I Danmark uppmättes vindstötar på 50 m/s.  I Sverige blåste det som mest på Hallands Väderö där medelvinden var 31 m/s som mest och i de värsta byarna 42 m/s. Det engelska namnet St Jude  kommer sig av att den 28 oktober är aposteln Judas Taddeus helgondag. Aposteln Judas Taddeus eller Judas Jakobs son, var en av Jesu tolv apostlar. Katolska kyrkan håller honom för helgon, med festdag 28 oktober och han är skyddshelgon för förtvivlade. I slutet av 1700-talet började bruket att åkalla Judas Taddeus i hopplösa situationer. Det svenska namnet Simone kommer sig av att det är Simon och Simones namnsdag och då SMHI tillämpar WMO:s rekommendation om att ge varannat kvinnligt och varannat manligt namn, den förra namngivna stormen var Emil.

 

Bra att den där stormen svängde när den skulle och hamnade i Finland Svart ser nöjd ut när han tittar ut över fälten. Men regnade gjorde det ordentligt...

Husse säger att huset är ett riktigt fuskbygge och kan braka ihop om det blåser bra. Pricken har kommit från Husses sovrum, han linkar lite men det går framåt när han går. Helt bra är han inte eller hur man ska säga.

Kommer ni ihåg när innertaket i stora rummet nästan rasade och Husse rusade ut i garaget och hämtade pinnar att stöta med så inte innertaket  skulle hamna på golvet. Pi minns att innertaket rörde sig som stormvågor.

Undrar vilken storm det var. Moses funderar. Men vinden kom från väst, tjutande som en ond ande och pressade in luft genom luftspalten vid taknocken så det blev övertryck på krypvinden. Det var då innertaket rörde sig som ett stormigt hav. Det såg rätt egendomligt ut. Tur att Husse var snabb med stöttorna.