Vårt diarium

Vi kryper ner i min säng om det blir strömlöst ler Husse

2013-10-28

 

Simone och S:t Jude eller vad de nu kallar stormarna kan komma för vi är väl klara. Husse tittar på sina katter.

Du tankade bilen eller hur? frågar Svart.

MMMMMMMMM, kommer det från Husse.

Bra! För blir det strömavbrott så fungerar inte bensinpumparna, eller hur? Svart ser på Husse som nickar.

Och bakomaterna dör...... Pi tittar upp från stormläsandet.

Vad jag kan förstå så ska båtens batteri räcka ungefär 60 timmar om akvariumets syrepump och den där nödbelysningen är inkopplade. Det är klart att spänningsomvandlaren drar väl lite ström också när den arbetar, men det är väl försumbart. Moses tittar på sitt sifferklotter. Listigt Husse att se till att det där batteriet var fulladdat.

Konverterar 12 V till 230 V vilket gör det enkelt att ansluta utrustning med vanlig nätanslutning. Märkeffekt: 150 Watt max effekt: 300 Watt överlastskyddad...

Inget för värmeelement eller dammsugare om ni förstår lär er vad watt, ampere och volt är innan användning av en spänningsomvandlare...

Köp en spänningsomvandlare passar er den här är lagom till oss...

Spänningsomvandlare användes flitigt i båten.......

Om det börjar blåsa som attan och lyset blinkar så ska ni påminna mig att fylla badkaret så jag kan hinka vatten i toaletten så den blir spolad eller vad man kan kalla detta för. Vattenpumparna stannar utan ström inget vatten i kran alltså. Husse funderar. Och så några kastruller fyllda med vatten att dricka också...

I stora städer finns vattenreservoarer som räcker rätt länge. Genom självtryck förses ledningsnätet med vatten. Efter ett tag får personer långt bort från reservoaren problem, inget vatten orkar fram. Likaså drabbas de som bor högt upp i förhållande till reservoaren rätt snart... tomt i kran. Ägare med en egen brunn måste givetvis tappa upp vatten innan det blir strömlöst :-)

Man kan väl ha badkaret som branddamm också, föreslår Pi.

Pi har huvudet på skaft. Fyll badkaret till lucia, julafton och nyårsafton också. Det går fortare att hinka vatten ur badkaret om elden kommer lös än att tappa vatten ur en kran. Brinnande tvåbeningar kan nedsänkas i vattnet och hmmmmmm även husdjur.

En brand är en eld som kommit lös och som växer okontrollerat. 

Eld är det fenomen som uppstår när en gas genomgår en koncentrationsstyrd, exoterm, kemisk reaktion som inbegriper oxidation av ett brännbart ämne i tekniska sammanhang benämnt bränsle.

  Om alla var så kloka som mina katter. Rätt tänkt, Pi. Det är få som har en eldsläckare hemma och att slarva med ljus är många bra på. Ställer man värmeljus för tätt så blir det en blowup. Ljusmassan tar eld och då kan det gå åt pipsvängen. Husse suckar.

Och kanske telefonerna slutar att fungera, inflikar Svart. Då kommer inga brandbilar.

Just så, härliga tider strålande när det stormade förut en gång så fungerade inte ens kommunens krisgrupp. Mobilerna dog, inte ett ljud fast de var laddade. De såg nog ut som fågelholkar i krisgruppen och fattade tydligen inte att mobilsändarna också behöver ström.

Vi nämner inte kommunens namn.

När sen strömmen försvinner så finns  reservkraft för mobilsändarna en stund, men rätt som det är försvinner den också, alltså kraftlöst poooff. Likadant med fasta telefonnätet, det tar inte många timmar så är det tyst i luren. Vi får nog räkna med att klara oss själva för samhället är ynkligt inställda på katta-strofer. Husse skakar på huvudet.

Kris i krisgruppen, flinar Moses.

Ska jag hämta båtköket... om det nu behövs? funderar Husse. Ja, nu är det bara att vi kryper ner i min säng om det blir strömlöst, ler Husse.