Vårt diarium

På mångas begäran  :-)

På mångas begäran har vi satt in vår enorma dagbok. Det finns massor av år och inlägg att läsa och går man några år tillbaka så är de dessutom roliga.

 

 

VÄLKOMNA ATT BLÄDDRA!

 

 

En på jorden allmänt förekommande kemisk förening

Husse vaknar ovanligt tidigt. Han stapplar omkring ett tag för att få kroppen att fungera förmodligen. Han går ut i köket, skruvar på kranen för att dricka ett glas vatten. Inte en droppe kommer ur kranen.

Det sårbara samhället, muttrar Husse.

Är det inget vatten? Svart tittar på Husse. Men det har ju varken stormat eller åskat.

Hur ska det nu gå, ojar Moses. Om inte du, Husse, får kaffe så blir du olidlig.

Kan så vara, men jag ser till att det alltid finns en skvätt vatten i vattenkokaren innan läggdax utifall, svarar Husse lugnt.

Husse knäpper igång apparaten för dagens första kaffeslurk. Han ringer på telefonen, mumlar och muttrar. Vattenledningen till Bie har gått av, men det finns en tankbil med vatten vid skolan, säger Husse och slörpar kaffe. Alltså, man vet aldrig när och hur man drabbas av dagen som kommer, säger han sedan fundersamt. Men i dag gick det bra, fnissar han. En skvätt vatten räddade dagen. Nu ska jag ta Heddabåtens vattendunkar och åka och hämta vatten.

Husse är en märklig tvåbening. Pricken ser på Husse.

Vatten, säger Moses, är en på jorden allmänt förekommande kemisk förening, bestående av väte och syre, som är nödvändig för allt känt liv. En rapport från november 2009 menar att vattenbehovet kommer att överstiga tillgången med 50 % i några utvecklingsregioner år 2030.

 

BROTT PÅ VATTENLEDNINGAR BLIR ALLT VANLIGARE....

I Stockholm finns 70 år + gamla vattenledningar  /eventullt ett plus till +/  som man bara behöver hosta så kan de spricka. I Göteborg rör sig marken.....

Man lappar och lagar, men att göra något ordentligt är för dyrt.............

Befolkningen i Stockholms län förutspås växa snabbare än vad prognosmakarna tidigare räknat med. Redan kring 2045 kan huvudstadsregionen spränga tremiljonersvallen. Och om sex år väntas Stockholms stad få över en miljon invånare.

NÅGOT MÅSTE GÖRAS OCH DET BLIR DYRT VÄLDIGT DYRT

 

Vattenkokning kan bli vanligare

 

Livsmedelsverket tror att problemen med dricksvattenförsörjningen kommer att öka om inte kommunerna satsar mer på förnyelse av vattenledningar. Vattensystem riskerar att utsättas för större påfrestningar än i dag.

Rekommendationer att koka dricksvattnet i Helsingborg, Höganäs, Hammarö och delar av Kalmar kvarstår. Livsmedelsverket tror att problemen med dricksvattenförsörjningen kommer att öka om inte svenska kommuner satsar mer på förnyelse av vattenledningar.

På sikt måste vi höja VA-taxan. Generellt är det så att man prioriterar dricksvatten väldigt lågt, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Om inte kommunerna tar tag i dricksvattenfrågan kan systemen utsättas för större påfrestningar än i dag.

Det här blir ännu viktigare i samband med klimatförändringarna, med översvämningar som kan orsaka skred och ras, säger Lindberg.

 

 

 

 

 
 

KATTSUCKAR

Katterna kan inte låta bli att flina. Husse åker till soptippen med några sunkiga båtdynor. Och vad händer? Jo, Husse kliver över tröskeln och lyser som sola i Karlstad.

Se här vad jag hittade! säger han. Rösten har ett ljuvt röstläge. Titta! Kapten Svartskäggs guldskatt.....

BRA ATT HA, SÄGER HUSSE.

"KATTSUCKAR"

 

Branden i Åmål 1777

Vad du ser tänkande ut. Svart tittar på Moses som sitter och stirrar in i datorn.

Jag läser om branden i Åmål 1777, säger Moses tänkande. Häradshövdingen Fredrik Åbergs hus klarade sig mycket tack vare att det hade skiffertak. Många kom i svår nöd efter branden men häradshövdingen gick det ingen nöd på och så hände detta. Moses läser något egendomligt och även sorgligt:

Fredrik Åberg fick icke länge glädja sig öfver räddningen af sitt stora hus. Den 6 jan 1779 gick han bort, 56 år gammal. Under sin morgonpromenad på salsgolfvet hade han råkat trampa sin favoritkatt på svansen. I smärtan bet den honom i foten. Bettet trängde genom den tunna toffeln, såret blef elakartadt, kallbrand stötte till och med lifvets förlust måste han plikta för sitt felsteg. Egendomligt nog, så berättas det, försvann katten spårlöst vid dödsfallet, efter att dessförinnan troget ha legat i sängen hos den sjuke utan att kunna förmås, med lock eller pock, att lämna den. Men då processionen efter jordfästningen återvände till sorgehuset återfanns katten, liggande död vid sängkammardörren.

Katterna blir tysta och fundersamma.

 

 

Vinden kom från väst tjutande som en ond ande

 

Stormen Simone, i England kallad St Jude , i Tyskland Christian är en storm som drabbade Sverige den 28 oktober 2013. SMHI rapporterade att vindarna nådde som mest i Halmstad på 36 m/s, Ängelholm 33 m/s, när stormen nådde de östra delarna hade man i Småland som mest 27-28 m/s i vindstötarna. Orkanbyar på 37 m/s uppmättes i sydöstra England och 41 m/s på den holländska kusten. I Danmark uppmättes vindstötar på 50 m/s.  I Sverige blåste det som mest på Hallands Väderö där medelvinden var 31 m/s som mest och i de värsta byarna 42 m/s. Det engelska namnet St Jude  kommer sig av att den 28 oktober är aposteln Judas Taddeus helgondag. Aposteln Judas Taddeus eller Judas Jakobs son, var en av Jesu tolv apostlar. Katolska kyrkan håller honom för helgon, med festdag 28 oktober och han är skyddshelgon för förtvivlade. I slutet av 1700-talet började bruket att åkalla Judas Taddeus i hopplösa situationer. Det svenska namnet Simone kommer sig av att det är Simon och Simones namnsdag och då SMHI tillämpar WMO:s rekommendation om att ge varannat kvinnligt och varannat manligt namn, den förra namngivna stormen var Emil.

 

Bra att den där stormen svängde när den skulle och hamnade i Finland Svart ser nöjd ut när han tittar ut över fälten. Men regnade gjorde det ordentligt...

Husse säger att huset är ett riktigt fuskbygge och kan braka ihop om det blåser bra. Pricken har kommit från Husses sovrum, han linkar lite men det går framåt när han går. Helt bra är han inte eller hur man ska säga.

Kommer ni ihåg när innertaket i stora rummet nästan rasade och Husse rusade ut i garaget och hämtade pinnar att stöta med så inte innertaket  skulle hamna på golvet. Pi minns att innertaket rörde sig som stormvågor.

Undrar vilken storm det var. Moses funderar. Men vinden kom från väst, tjutande som en ond ande och pressade in luft genom luftspalten vid taknocken så det blev övertryck på krypvinden. Det var då innertaket rörde sig som ett stormigt hav. Det såg rätt egendomligt ut. Tur att Husse var snabb med stöttorna. 

Vi kryper ner i min säng om det blir strömlöst ler Husse

 

Simone och S:t Jude eller vad de nu kallar stormarna kan komma för vi är väl klara. Husse tittar på sina katter.

Du tankade bilen eller hur? frågar Svart.

MMMMMMMMM, kommer det från Husse.

Bra! För blir det strömavbrott så fungerar inte bensinpumparna, eller hur? Svart ser på Husse som nickar.

Och bakomaterna dör...... Pi tittar upp från stormläsandet.

Vad jag kan förstå så ska båtens batteri räcka ungefär 60 timmar om akvariumets syrepump och den där nödbelysningen är inkopplade. Det är klart att spänningsomvandlaren drar väl lite ström också när den arbetar, men det är väl försumbart. Moses tittar på sitt sifferklotter. Listigt Husse att se till att det där batteriet var fulladdat.

Konverterar 12 V till 230 V vilket gör det enkelt att ansluta utrustning med vanlig nätanslutning. Märkeffekt: 150 Watt max effekt: 300 Watt överlastskyddad...

Inget för värmeelement eller dammsugare om ni förstår lär er vad watt, ampere och volt är innan användning av en spänningsomvandlare...

Köp en spänningsomvandlare passar er den här är lagom till oss...

Spänningsomvandlare användes flitigt i båten.......

Om det börjar blåsa som attan och lyset blinkar så ska ni påminna mig att fylla badkaret så jag kan hinka vatten i toaletten så den blir spolad eller vad man kan kalla detta för. Vattenpumparna stannar utan ström inget vatten i kran alltså. Husse funderar. Och så några kastruller fyllda med vatten att dricka också...

I stora städer finns vattenreservoarer som räcker rätt länge. Genom självtryck förses ledningsnätet med vatten. Efter ett tag får personer långt bort från reservoaren problem, inget vatten orkar fram. Likaså drabbas de som bor högt upp i förhållande till reservoaren rätt snart... tomt i kran. Ägare med en egen brunn måste givetvis tappa upp vatten innan det blir strömlöst :-)

Man kan väl ha badkaret som branddamm också, föreslår Pi.

Pi har huvudet på skaft. Fyll badkaret till lucia, julafton och nyårsafton också. Det går fortare att hinka vatten ur badkaret om elden kommer lös än att tappa vatten ur en kran. Brinnande tvåbeningar kan nedsänkas i vattnet och hmmmmmm även husdjur.

En brand är en eld som kommit lös och som växer okontrollerat. 

Eld är det fenomen som uppstår när en gas genomgår en koncentrationsstyrd, exoterm, kemisk reaktion som inbegriper oxidation av ett brännbart ämne i tekniska sammanhang benämnt bränsle.

  Om alla var så kloka som mina katter. Rätt tänkt, Pi. Det är få som har en eldsläckare hemma och att slarva med ljus är många bra på. Ställer man värmeljus för tätt så blir det en blowup. Ljusmassan tar eld och då kan det gå åt pipsvängen. Husse suckar.

Och kanske telefonerna slutar att fungera, inflikar Svart. Då kommer inga brandbilar.

Just så, härliga tider strålande när det stormade förut en gång så fungerade inte ens kommunens krisgrupp. Mobilerna dog, inte ett ljud fast de var laddade. De såg nog ut som fågelholkar i krisgruppen och fattade tydligen inte att mobilsändarna också behöver ström.

Vi nämner inte kommunens namn.

När sen strömmen försvinner så finns  reservkraft för mobilsändarna en stund, men rätt som det är försvinner den också, alltså kraftlöst poooff. Likadant med fasta telefonnätet, det tar inte många timmar så är det tyst i luren. Vi får nog räkna med att klara oss själva för samhället är ynkligt inställda på katta-strofer. Husse skakar på huvudet.

Kris i krisgruppen, flinar Moses.

Ska jag hämta båtköket... om det nu behövs? funderar Husse. Ja, nu är det bara att vi kryper ner i min säng om det blir strömlöst, ler Husse. 

 

 

Marknadskatten Sören Fernström

 

 

För tre år sedan väntade den korthåriga huskatten Sören Fernström på att avlivas. I sista stund räddades han av kattvännen Lars Leveau i Klakebäck, som genast förstod att det var något ovanligt med katten. - Han var bara fem månader när han kom hit, men gick direkt in till våra nya katter och markerade att det var han som bestämde. Han har ett enormt självförtroende. De senaste två åren har Sören Fernström varit på resande fot i sin egen turnébuss och gjort matte och husse sällskap på olika marknader. Där får alla som vill klappa den märkvärdiga huskatten - mot betalning. Hittills har han dragit in 160 000 kronor - alltså en årsinkomst på 80 000 kronor. - Alla pengar har oavkortat skänkts till olika katthem, så att andra hemlösa katter ska kunna få det lika bra som Sören, säger Lars Leveau. Sören Fernström har, när han arbetar, en särskild sele och en mindre hängmatta att vila i. Där ligger han inte sällan i många timmar. Sedan är det fritt fram för alla som vill att kela och klappa.

- Det enda han inte gillar är skikande ungar och karuseller, säger Lars Leveau.

Men varför heter insamlingshjälten Fernström i efternamn? Många läsare har undrat varför katten Sören heter Fernström i efternamn när husse och matte heter Neveau. Svaret är enkelt. När sommarkatten Sören övergavs vid fyra månaders ålder hamnade han lyckligtvis på katthemmet Kompis i Nybro. Kompis drivs av Maritha och Sonny Fernström. Och eftersom de blev hans nya "föräldrar" var det självklart att även Sören skulle få heta Fernström i efternamn. Herr Sören Fernströms nya karriär som välgörare har gjort honom till världens mest klappade katt och förmodligen också till den främsta katten i insamlingsbranchen. När katthemmet i Nybro eldhärjades 2010 tvingades Maritha och Sonny att lägga ner verksamheten en period. Sören Fernström har dock på ett lika förtjänstfullt som generöst sätt bidragit pekuniärt till Kompis framgångsrika verksamhet efter uppbyggnaden.

 

Vilken misse!!  Att bara ligga i den här hängmattan. Svart tittar på filmen.

Vem tål skrikande barn? Pricken får borstig svans vid blotta tanken

De där barnvrålen är inte tonrena. En katt som jag med musiken i örat lider även om de vrålar där ute. Moses tass pekar ut genom fönstret. Alltså disharmoniska ljud, ackord eller klang som uppfattas som missljudande eller skärande i motsats till harmoni. En del stora tvåbeningar ägnar sig också sånt oljud. De skulle ha en tratt framför sin nos. Moses får borstiga morrhår.

En dag kommer virusar att ta över världen

Inte verkar storsnuvan ge sig och nu sitter Husse och sover egendomligt. Svart ser fundersam ut. Och ibland hostar han så att tavlan med indiska danserskan gungar.

Danserskan blir sjösjuk. Pricken gäspar. Och att sova är rätt svårt.

Moses rotar bland något som av Husse kallas medicinskåp. Mest skräp, muttrar han, kattmeducin och lavemang. En dag kommer virusar att ta över världen. Moses ser ner ifrån hyllan i skåpet han står i. Husse har inte ens vitlök hemma, skandal eller hur? Löken innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Ingefära. Moses tittar i kryddskåpet. Nääää, utbrister han. Kryddan är inflammationshämmande och dess starka smak är uppiggande, särskilt vid en förkylning. Och inte en enda citron i något skåp. Den är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin, som boostar immunförsvaret. 

Vilket elände, suckar Svart.

 

 

Storsnuvan

Svart kommer från köket. Det ser förfärligt ut därute, säger han och pekar med tassen mot köket.

Och stinker, infogar Pi.

Diska är inte min starka sida. Moses grimaserar.

Sängen borde bäddas. Pricken kommer från sovrummet. Allt är en otrevlig röra och mitt i sängen ligger Husse med storsnuvan.

 

Man ska lägga ned mycket tid på att träna upp de lokala magmusklerna

Katterna samlas vid dörren till Husses lilla sovrum som just på grund av sin storlek kallas kryptan.

IIla, det låter illa. Luftrören väser som på en mård i fara. Moses ser bekymrad ut och stirrar på Husse.

Det stod i tidningen att farbröder blir sjukare än tanter när de är sjuka så tanter ska inte fåna sig när herrn i huset är sjuk. Svart ser på Husse med milda ögon. Stackars Husse, suckar han.

Jämmerlig tur att han köpt mat till oss innan han bröt ihop. Prickens ena baktass ligger lite fel eller hur man ska säga. Han drar lite i benet så baktassen ser ut som den ska.

Har du ont? undrar Svart.

Nä, faktiskt inte. Jag kommer upp i sängen och går till baljan. Tar ibland en promenad till mitt golvfönster i hallen. Matmor, hunden Jackssons matte, sa att det kunde vara diskbråk och det sa hunden Maggis matte och Husse också. Det där bråket påverkar både kissning och bajsning om det är illa sa Husse. Men nu fungerar mina besök på avträdet utan anmärkning. Det blev enklare med den där nya baljan som man bara kliver i. Men ibland måste jag säga så krånglar höger tass...

Det heter diskbråck, rättar Moses. 95% av alla diskbråck uppkommer i ländryggen, Smärtan som uppkommer beror på vilket rotsegment som påverkas. En akut operation blir aktuell först när man inte kan kissa, har känselnedsättning i underlivet eller försvagad ändtarmsmuskel, detta gäller väl mest tvåbeningar antar jag. Men man ska visst lägga ned mycket tid på att träna upp de lokala magmusklerna som stabiliserar ryggraden. Många diskbråck läker av sig själva.

Husse rör på sig och stirrar på katthögen vid sängens fotända. Är det likvaka? säger han och suckar. Sen hostar han gräsligt...

Husse har fått Tobosnuva igen säger Pi

Tibetanska dungchen

Snö?! Svart gnuggar ögonen och tittar ut över de snöklädda fälten kring Bie.

Men storm slapp vi i alla fall. Det var bra för jag gillar inte oväsendet i ventilationsrören. Pricken gör en gest mot taket.

Det där ljudet i rören låter som den tibetanska dungchen. En lång djup nästan spöklig klang som tar dig långt ut bland Himalayas toppar, hör man Moses säga uppifrån toppen på bokhyllan.

Jag bor i Bie, muttrar Pricken surt.

Pi kommer in i stora rummet och ser bekymrad ut. Husse har fått Tobosnuva igen, säger han. Förutom en själ som gråter så är storsnuvan förfärande med öronont. Hoppas att han orkar in i bilen för kattmaten är slut. Se, det står bara två tomma fat i köket.

Märkligt förbenat egendomligt. Tant Kapten Karlsson vekar vara fylld av virusar och microber. Moses ser tänkande ut.

Kan vi inte använda Karbol i gasform? förslår Svart. Gasa liksom hela Tants lägenhet.

Den lägenheten kommer att lukta som ett lantligt utedass och tant också.  Moses ser på Svart.

Puss och kramförbud absolut! Så här kan vi inte ha det! Pricken ser upprörd ut. Vi behöver uppassning och mat på bestämda tider. Dessutom lider Husse helvetets alla kval. Det är verkligen synd om honom

Det finns minst 600 virus som kan infektera människor. Moses suckar. Och det verkar som Tant har allihopa. Virus kan inte förflytta sig av egen kraft, utan förlitar sig på att det förr eller senare kommer i kontakt med en möjlig värdcell av rätt slag för just denna typ av virus. Moses får vetenskap i blicken.

Höstväder riktigt busväder föreslår Pi

Två vädersystem. Moses sitter vid datorn och funderar högt. Orkan eller storm, antingen det ena eller det andra. Pekklon far fram över isobarerna på skärmen.

Höstväder riktigt busväder, föreslår Pi.

Det kan man säga. Snö i norr och regn i söder. Och så mötas de två vädersystemen här någonstans i Svealand. Tjoho! säger Moses. Då kan det bli livat. Håll i hatten tvåbeningar!

Tur att Heddabåten inte är i sjön. Svart suckar.

Om nu inte hela traktorgaraget drattar omkull, hör man Pricken muttra i hallen.

Pricken tittar på Hussefar....

Husse klappar om Pricken. Hur är det med dig? undrar Husse.

Du är så orolig så jag blir sjuk, muttrar Pricken. Det där med bakbenen var väldigt arbetsamt och otrevligt. Men nu går jag och kan komma upp i sängen. Väljer sovplats alldels själv, spinner lite ibland, äter, dricker, pinkar och skiter. Jag är inte så där jättepigg men jag fungerar utan stön och stånk. Pricken tittar på Hussefar....

MMMMMMMMMM, säger Husse. Nu ska jag åka till båten och slipa lite.

Ska du börja med båten nu? Svart ser undrande ut.

Det är varmt ute och då är det varmt där båten står. Är det kallt ute så är det kallt där båten står. Jag ska pyssla lite så jag slipper vårångest. Husse tittar på löven som faller från kastanjen utanför fönstret.

Moses ser ner från bokhyllan där han vilar. Logik, säger han, är en av våra äldsta vetenskaper. Tvåbeningar har sedan "urminnes tider" haft förmågan att omedvetet dra korrekta slutsatser från givna påståenden, abstrahera gemensam information.

Undrar hur den låter på chichewa språket ...

Nu har den där KEEP TURNING LEFT skrivit om Tant och Husse igen. Minns ni förra året hur det vällde tittare in på Husses sidor? Pi vänder sig mot sina kamrater.

Moses sitter brevid Pi och stirrar in i datorn. Han har lagt in den där eländiga Whip song.  Moses morrisar slockar.

Här står det något, vad det nu betyder. Pi pekar med tassen.

The films are full of joy and idiosyncrasies. They two of them sail and eat and drink andidiosyncrasies laugh  and eat more. They use a chiggered old outboard and use an old mainsail as a genoa.

Hmmmm, säger Moses. Filmerna verkar vara fulla med glädje och egenheter. Våra tvåbeningar seglar, äter och dricker. Sen skojar och skrattar de och äter ännu mer.

Låter som det gamla romarriket, muttrar Pricken som ligger på golvet.

Står det något mer? undrar Svart.

They use a chiggered old outboard, säger Moses och funderar. Motorn på Hedda verkar vara lite halvdålig, kommer det fundersamt från Moses. Chiggered är ett verb som används för att beskriva skadade eller felaktiga saker.

Titta här! Pi har slagit upp statistiken på filmen Whip song. Malawi toppar listan, säger han konfunderad. Och ett ett ställe som heter Guernsey ligger på andra plats.

  Göta Petter, suckar Pricken på golvet.

  Människorna samlas vid marknadsplatsen i Chipoka och sjunger  Whip song. Moses ler. Undrar hur den låter på chichewa språket ...

  Och de det andra egendomliga stället Guernsey var finns detta? undrar Pricken.

 Moses tittar upp från datorn. Guernsey är en av Kanalöarna mellan Storbritannien och Frankrike, strax utanför Normandies kust. Guernsey är till yta och folkmängd den näst största av Kanalöarna, efter Jersey. Huvudstad är St. Peter Port. Victor Hugo tillbringade många år i exil på Guernsey och skrev Samhällets olycksbarn (Les miserables) där 1862.

 

 

 

Men tant Kapten Karlsson då...

Om Husse hade en sån här båt skulle det vara lättare att torrsätta och sjösätta. Pi visar med tassen vad han hittat.

Men tant Kapten Karlsson då... Svart stirrar på den egendomliga båten.

Det kunde ha varsin båt, föreslår Moses och ler.

Ett försök att röka ut en grävling

 

En fastighet i Västanåt utanför Idre rökskadades vid en brand på söndagseftermiddagen. Det efter ett försök att röka ut en grävling. – När vi kom till platsen hade de boende inlett släckning med brandsläckare och vatten. Deras snabba insats var avgörande för att rädda huset, säger Jonny Persson på räddningstjänsten i Idre.

– Det var en fullt utvecklad brand under golvet med en omfattande hetta och avloppsrör och liknande hade smällt av värmen, säger Jonny Persson.

Räddningstjänsten tvingades bryta upp golvet och rensa det från isolering för att förvissa sig om att det inte längre fanns något glöd som kunde ta fart igen.

– Vi lånade också en värmekamera från Idre Fjäll för att säkerställa att det inte längre fanns någon glöd.

Ingen person kom till skada vid brandtillbudet, men hur det gick för grävlingen är okänt.

– Det var ingen som såg till den, säger Jonny Persson.

 

Grävlingar är otrevliga, de äter katter, men de här verkar att ta i lite väl mycket. Moses ser förundrad ut.

Hela Volvobilen blev full med grejor

Jag ser Husse!! vrålar Svart från fönstret.

Redan? Moser stirrar på fågelklockan, den som kvittrar så fint varje timma.

Pi hoppar till dörren när det rasslar i låset.

Hur är det med Pricken? undrar Husse.

Tackar som frågar, hörs det ifrån Husses sovrum.

Och hur har det varit? undrar Svart.

Regn i går, men det gick bra med allt plockande. Husse ser nöjd ut. Men jag kan inte begripa att båten var så tokfull med grejor. Hela Volvobilen blev full med grejor, bagageluckan, baksätet och även passargerarstolen fram. Och golvet också. Husse suckar. Egendomligt, säger han sedan. Men nu ska jag ordna med filmbilderna så ni får veta hur det var.

Pricken kommer lunkande. Tassarna och benen fungerar, säger han och kliver iväg till hårdisarna i köket.

MMMMMM, kommer det från Husse. Är det riktigt säkert?

Jag är inte lika pigg som före bentrasslet kanske, men det känns som det fungerar om du förstår, försöker Pricken förklara.

 

Det blir regn idag ibland så du vet det....

Då åker jag. Husse tittar på katthögen i sin säng.

Pi klarar strupen och sjunger:

Får jag sova lite, får jag sova lite, får jag sova
Så blir jag pigg, blir jag piggepigg, blir jag piggepigg
Piggelin, pigge piggelin, piggelin...

Gå inte med blöta fötter, Husse. Byt strumpor, påminner Svart.

Jag mår rätt hyfsat, säger Pricken och tittar på Husse som ser orolig ut.

Moses följer med ut i hallen. Bra att ta upp båten nu, då kanske du kan dig samman och göra lite i höst med Hedda. Du Husse brukar stressa så på våren, inte bra för ditt hjärta. Det blir regn idag ibland så du vet det....

Husse nickar och försvinner ut genom dörren.

 

Det verkar vara bättre nu med dig Misse

Husse borstar Pricken och sen lägger han filten lite snyggare på golvet vid fönstret. Pricken lägger sig på den och spanar efter dagens besök av kajor från Katrineholm.

I morgon måste jag plocka med båten, suckar Husse.

Det känns bättre med alla benen och har du sett att jag kan gå i trappan. Tack Husse för trappan annars hade det varit verkligen eländigt upp till sängen. Pricken tittar på Husse. Jag verkar hänga med ett tag till, säger han. Jag haltar pyttelite på ena baktassen och reser mig upp utan besvär.

Du verkar bättre Pricken och båtarna måste fixas ur Mälaren. Förra helgen kändes svår. Husse suckar ånyo. Men det verkar vara bättre nu med dig Misse.

TRYCK PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE

 

 

Det är bra om du rör på dig så du inte stelnar

Husse sover oroligt och när han vaknar så ligger inte Pricken på klappavstånd, han verkar ha klivit upp. Husse tassar upp och spanar. Pricken ligger i lilla hallen på en filt vid fönstret som går till golvet, ett bra spanarfönster.

Pricken tittar på Husse. Bakbenen går rätt bra, säger han. Och sen var jag hungrig och törstig så jag gick upp eller ska vi säga ner. Det var lite svårt nedför trappan, tillägger han.

Vi väntar lite med en att resa till sjukhuset, säger Husse lite tyst och funderar.

Det är bra om du rör på dig så du inte stelnar då blir det värre vad det nu är. Moses ger Pricken en slick vilket är ovanligt.

Pricken reser på sig, han kommer upp utan panik och stånk eller stön, lite långsamt kanske, men ändå ett sorts framsteg. Sen går han till vattenhålet och dricker.

Benen går bättre, Husse tittar. Lite haltar du dock Pricken på högra bakbenet, vad det nu är. Husse följer Misse med blicken.

Ryggen, säger Moses. Äldre något runda katter kan få besvär med ryggen, viskar Moses till Husse.

Kan du ordna med min sovfilt? undrar Pricken. Han tar försiktiga kliv uppför  till sängen och Husse brer ut dagsovfilten över Pricken.

Pricken äter, skiter, dricker vatten och pinkar. Husse känner sig ynklig och villrådig. Pricken tar väldigt illa vid sig att besöka sjukhuset. Misse blir uppriven och mår dåligt av att åka bil och besöka sjukhuset. Hussefar själv blir helt slut och nära kollaps av ett besök. Det är möjligt att Pricken inte klarar av en sjukhusresa, det kanske bara blir värre. Pricken verkar inte ha ont. Husse har klämt försiktigt och känt här och där.

Herre, hjälp oss. Husse knäpper sina händer.